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MBR Database 

Frequently Asked Questions 

 
If you have a question that is not addressed by this FAQ, please email: 

MBRDatabase@ferc.gov 

 

Q1: Where can I find more information about the requirement to submit data into the 
MBR Database? 

A: The MBR Database was adopted by the Commission in Order No. 860, as modified in Order No. 
860-A, issued on February 20, 2020, and by Order Adopting Revisions to Information Collection, 
issued on August 19, 2021.  You can also find general information about deadlines and 
requirements in this FAQ and at the MBR program website.  You can interact with the MBR 
Database online via the MBR Portal.  More resources related to the MBR Database can be found 
on the Documents and Links section of the MBR Portal webpage.  

Q2: Who needs to make a baseline submission?   

A: Every seller that has a market-based rate tariff on file with the Commission was required to 
make a baseline submission by February 1, 2022.  Effective February 1, 2022, sellers requesting 
authorization to make wholesale sales at market-based rates will need to make a baseline 
submission into the MBR Database prior to filing their application for market-based rate 
authorization.  After the initial baseline submission, updates to reflect any changes not already 
reported into the database are due on the 15th day of the month following the change. 

Q3: What tables must be submitted to satisfy the baseline submission requirement?   

A: For existing MBR sellers, all tables except for the indicative_pss and indicative_mss tables are 
required as part of the baseline submission.  However, please note that not every seller will 
have information to submit for every table.  For example, a power marketer that does not own 
or control any generation assets may not have any information to submit into the 
entities_to_genassets table and can leave that table blank.  Sellers who are filing for MBR 
authorization after February 1, 2022 should submit information into the indicative_pss and 
indicative_mss tables as part of their baseline submission if the indicative market power screens 
are required for their application. 

Q4: Can a table be left blank?  For example, if a seller’s market-based rate authorization is 
not subject to mitigation, is the mbr_mitigations table allowed to be blank?    

A: Yes; if a seller has no information to report for a given table, the table can be left blank.  Some 
information (e.g. Category Status information) is mandatory for all sellers. 
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Q5: I have no prior experience with XML, can you provide some resources to help me get 
started?   

A: XML (Extensible Markup Language) is a markup language that defines a set of rules for encoding 
documents in a format that is both human-readable and machine-readable.  Numerous tools 
exist for editing and creating XML documents.   

Q6: Do I need to do anything in Company Registration before I can make submissions to 
the MBR Database?   

A: Sellers, and authorized users on behalf of sellers, can make database submissions if they are 
listed as an agent of the seller, and if the “MBR” box is checked in the seller’s Company 
Registration profile (shown below).  Please visit the ferconline.gov website to edit your company 
registration information.   

 

Q7: Can you explain the difference between the monthly submission requirement and 
quarterly filing requirement? 

A: The monthly submission requirement is a requirement to make a monthly submission to update 
the MBR Database to reflect any changes in the seller’s data that occurred during the previous 
month.  The quarterly requirement refers to the requirement to file Notices of Change in Status 
through the eFiling system on a quarterly basis (aligning with the EQR reporting schedule). For 
more information, please refer to paragraphs 171-179 in Order No. 860.  

Q8: If there are no changes to the reported data, should a seller just file the same data 
each month?    

A: Once a seller has made a complete baseline submission, it will only need to update the database 
when there are changes or when there is new information to report.  If there are no changes in 
the reported data and there is no new information to report, then a seller does not need to 
make a monthly database update. 
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Q9: If the 15th day of the month falls on a weekend, does a seller have until Monday to 
make the database update?    

A: Yes, consistent with current Commission regulations (18 CFR § 385.2007), if the 15th day of the 
month falls on a weekend or holiday, the seller will have until the following business day to 
make the database update. 

Q10: How soon will newly created Company Identifiers (CIDs) be ready for use in the 
database?   

A: Commission staff generally approve CIDs within 3-5 days and may reach out if there are any 
problems or questions with a pending CID submission.  Once a CID is approved by Commission 
staff, it will be ready for immediate use in the database.   

Q11: Will the counterparties to our Power Purchase Agreements (PPAs) need to obtain 
their own CIDs, or will we need to request a generated ID (GID) for them?   

A: The counterparties to your PPAs may or may not have an existing CID, legal entity identifier 
(LEI), or GID.  When reporting PPAs into the database, please first use the General Search 
feature to check whether the counterparty has an existing identifier (i.e. a CID, LEI, or GID).  If it 
does not already have an existing CID, LEI, or GID, then you will need to create a GID for the 
entity in order to report the PPA. 

Q12: Is there a possibility that multiple CIDs or LEIs could be inadvertently created for the 
same entity?    

A: It is not possible for an entity to have multiple active LEIs.  It is possible for an entity to have 
multiple CIDs if they are regulated by the Commission under multiple regulatory programs (e.g. 
Gas, Pipeline, and Electric).  When making database submissions, please use the FPA Electric CID 
associated with a company’s market-based rate authorization.   
 
It is also possible that an entity may have both an LEI and one or more CIDs.  In the event that an 
entity has both a CID and an LEI, please use the CID to identify the entity when making database 
submissions.   
 
If an entity does not already have an existing CID, LEI, or GID, then a GID should be created for 
the entity.  Please use the General Search feature to check whether an entity has an existing 
CID, LEI, or GID before creating a GID.  Because GIDs are user-created, it is possible that 
duplicates may be created inadvertently.  If you believe that duplicate GIDs have been created 
for the same entity, please email MBRDatabase@ferc.gov so that Commission staff can conduct 
further research and link the GIDs, if appropriate. 
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Q13: Certain tables (e.g. entities_to_genassets) reference EIA data.  What year of EIA data 
will the MBR database compare against?  How often will the EIA data in the MBR 
database be updated? 

A: The database will reflect the most current final EIA-860 data available.  The MBR Database will 
be updated when EIA publishes updated final data; however, there may be a delay between the 
date EIA publishes new data and the date it is reflected in the MBR Database.   

Q14: I need to make database submissions on behalf of multiple sellers.  Do I need to 
submit a separate XML file for each seller, or can one XML file contain multiple 
sellers?    

A: You will need to submit a separate XML file on behalf of each seller. 

Q15: Should all MBR sellers in a corporate family submit assets on behalf of the non-MBR 
affiliates in the corporate family, or is it sufficient for them to be reported once?   

A: As discussed in Order No. 860 (see, e.g. paragraph 39), sellers should submit into the database 
their own assets, as well as the assets of any affiliates that do not have MBR authorization.  Each 
MBR seller within a corporate family should report the assets of the non-MBR affiliates. 

Q16: In the entities_to_genassets table, I get a validation error when I enter “0” for the 
amount field.  How should I populate this field when an entity owns, but does not 
control, the reported generator?   

A: Previously, the system did not accept a value of “0” for the amount field; however, this 
validation rule has been modified.  The amount field now accepts “0” as an allowed value when 
relationship_type_fk = 1 (Ownership).   

Q17: What does a submission status of “auto-processing” mean?    

A: A status of auto-processing means there is an error in the XML file that prevented the 
submission from being added to the database, but for which no specific validation error 
message has been created.  If your submission gets “stuck in auto-processing”, please email 
MBRDatabase@ferc.gov so that Commission staff can help troubleshoot the issue.   

Q18: When reporting a generation asset, what date should be reported as the relationship 
start date?   

A: If a seller is developing a generation asset that is not yet in service, please enter the Commercial 
Operation Date (COD) as the relationship start date.  If a seller acquires a generator that is 
already in service, please enter the contractual agreement date as the relationship start date. 
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Q19: How do I update previously submitted records, and where can I find the reference_id?   

A: To update a previously submitted record, use record_type_cd =  Update and enter the identifier 
of the record you want to update as the reference_id.  The reference_id can be found in the first 
column of the submitted data tables.  For example, to update the record shown in the screen 
shot below, use reference_id = 104. 

 

 

Q20: Where can I find the necessary “IDs” or “serial numbers” to reference a submitted 
Pivotal Supplier Screen (PSS) or Market Share Screen (MSS) in my transmittal letter?   

A: The first column in the indicative_pss and indicative_mss submitted data tables provides the ID 
that should be referenced in the transmittal letter. 

Q21: What should I do if I submitted information by mistake?   

A: Please use the “Deactivate” record type function to deactivate records that have been 
submitted by mistake.  In addition to the record_type_cd field, you will also need to populate 
the reference_id field to indicate the record that you want to deactivate. 

Q22: In the event of a corporate succession, what docket number and effective date should 
be submitted to the mbr_authorizations table – should it be the information 
associated with the original tariff or the tariff under the new name?   

A: Please submit the docket number under which the seller, or its predecessor company, was first 
granted market-based rate authorization.  See Order No. 860 at P 240. 
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Q23: Order No. 860 refers to a “serial number.”  Where can I find my asset appendix serial 
number?   

A: The asset appendix serial number can be found in the Acceptance email sent in response to a 
successful database submission.  You can also find the asset appendix serial number on the 
Asset Appendix Serial Numbers page of the MBR Portal, as shown below. 

 

 

Q24: Do all sellers that include the standard provisions for ancillary services in their market-
rate based tariffs need to submit data into the mbr_operating_reserves table?   

A: No.  The operating reserves table is only to be completed by a seller that sells to a public utility 
that is purchasing ancillary services to satisfy its own open access transmission tariff 
requirements to offer ancillary services to its own customers.  See Order No. 860 at P 242. 
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